Bilgi Kuramları ve Yöntembilim (Doktora Programı)
Sosyal Bilimler Metodolojisi dersimizde kavramlar, teknikler, somut araştırma ile genel teori arasındaki ilişkileri masaya yatırıyoruz. Sosyal bilimi bilim yapan özellikler ve geçmişten günümüze bilginin ve bilme süreçlerinin algılanışı ve sosyal gerçekliğin nasıl bir araştırma evrenine dönüştürüldüğü ile ilgili tartışmalar yapıyoruz.
Syllabus
Dersin İçeriği
Sosyal Bilimler Metodolojisi dersi kavramlar, teknikler somut araştırma ile genel teori arasındaki ilişkileri inceler. Sosyal bilimi “vilim” yapan özellikler ve geçmişten günümüze bilginin ve bilme süreçlerinin algılanışı ve sosyal gerçekliğin nasıl bir araştırma evrenine dönüştürüldüğü ile ilgili tartışmalar yapar.
Dersin Dili: Tartışma dili Türkçedir ama İngilizce kaynaklar da kullanılmaktadır.
Dersin İşleyişi:
Dersimiz 3 evreden oluşmaktadır.
İlk evrede sosyal bilimlerin oluşumunda tarihsel tartışmalar ve teknik kavramlar ve terminoloji ele alınır. Örneğin Pozitivizm ( Post pozitivizm )ve Hermenötik , (Yorumsamacı) yaklaşımların farklılıklarını ve benzerliklerini analiz eder ve araştırma tasarımında nasıl kullanıldığına bakılması: Introduction: Sosyal Bilim ve Teori nedir? Temel tartışmalara Giriş?
Temel Yaklaşımlar : Comte & Durkheim
İkinci evrede sosyal bilimlerde metot ve araştırma tasarımına dair tartışmalar ve okumalar yapılır.
Temel Okumalar: Hancke , Bob (2009)Intelligent Research Design, Oxford ve Law, John (2004) After method,
Bilimsel Düşünmenin Yöntemleri
Öğrenciler yukarıdaki okumalardan konu paylaşımı yapar ve bir sunum takvimi oluşur. Online platformda 15 er dk. sunumlarına başlarlar. Sunumlara dair tartışmalar yapılır ve her bir sunum için her dinleyici her sunum için max. 200-300 kelimelik değerlendirme raporu hazırlar ve böylelikle her bir öğrenci bir diğerinin sunumuna yazılı olarak katkı ve öneri yapma olanağı bulur. Değerlendirme raporunda 3 sorunun yanıtlanması gerekir. 1) Sunumu yapan kişi konuya hakim mi? 2) Konuyu örneklerle zenginleştirerek sunabiliyor mu? 3) Sunumu yapan kişi olsaydınız neleri farklı yapardınız?
Üçüncü evrede (okumalara dair sunumlar bittiğinde )her bir öğrenci dersin okumalarından bağımsız olarak bir sosyal bilim araştırma kitabı/ makalesi/araştırma raporu seçer ve seçtiği metni yöntembilim açısından analiz eder. Yapılan analiz bir review/değerlendirme raporuna dönüşecek şeklinde sunulur. Şu hususlarn değerlendirilmesi yazılan rapora rehberlik edecektir: 1) Araştırmanın yaklaşımı, sorusu, hipotezi 2) Verileri (nicel-nitel) 3) Veri toplama tekniği 4) Kavramsal çerçevesi 5) Bulguları
Ders Değerlendirme:
Vize sınavı: %40 (Sunum + yazılı sunum özeti (word, pdf ya da ppt formatında)
Final sınavı: %60 Kitap/makale/Araştırma Değerlendirme raporu (pdf veya word formatında, 12 punto New times Roman tek aralıklı min 5 max 10 sayfa)
Ödev göndermek için: (sezgi2005@gmail.com) adresimi kullanınız
Diğer Yardımcı/ Okuma metinleri ve kaynaklar:
Lawrence Neuman, Social Research Methods
Perspectives and Approaches Akımlar ve Yaklaşımlar Functionalism: Comte Pozitif Felsefe Kursları, Sosyal yay.
(In English) Comte: Positive Philosophy
Comte & Durkheim: Sosyolojik Metodun Kuralları,Sosyal yay.
(In English) Durkheim, The rules of Sociological Method
Simmel pp.289-309: “Sosyal Bilimler Felsefesi”, Metis yay.Comparsion of perspectives: Functionalism, Symbolic Interactionaism and Conflict Theory
Weber: Sosyoloji Yazıları, İletişim yay: Weber’s Methodology
In English: Max Weber on the Methodology of the Social Sciences
Marx: An Introduction to Marx & The Sociology of Marx, by H. Lefebvre Vintage Books